Foto © Compagnie Cecilia
Online
Rudy & Koen
Niemand die fietst zoals gij
donderdag 15 april 2021, 12:00
Rudy & Koen

Tour de Théâtres: Compagnie Cecilia en de cultuurhuizen van Oosterzele, Merelbeke, Sint-Lievens-Houtem en Wetteren

Nu theaters nog even gesloten moeten blijven, pakt Compagnie Cecilia uit met Cecilia Fietst, een project dat zowel theaterliefhebbers als fietsamateurs aanspreekt. Sinds medio april kan iedereen een eigen Tour de Théâtres rijden, een idyllische fietstocht langs 5 podia in en rond het Gentse die kreunen onder het gemis van hun publiek. De fietslus van 70 kilometer – een stevige tijdrit – slingert van De Expeditie in Gent over CC Nova in Wetteren richting CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem en GC De Kluize in Oosterzele om via Cultuurhuis Merelbeke weer te landen in De Expeditie. De 5 podia stapten enthousiast mee in het project. De route kan je hier gratis downloaden.

#niemanddiefietstzoalsgij

GC De Kluize is een plek waar ‘verhalen samen komen’, dat van makers en van spelers. Maar meest van al nog van het publiek. De spreuk die de gevel van De Kluize siert (‘Niemand die vertelt zoals gij’) is in die zin een ode aan vertellers van divers pluimage.

Ook vandaag worden nog verhalen geschreven. Dat kan zelfs een virus met pandemische allure niet verhinderen. Begin 2021 lanceerde het Kluizeteam, met de medewerking van regisseur Nicolaas Rahoens (‘Adam&Eva’, ‘De Maagd van Gent’, …), het project ‘#niemanddieverteltzoalsgij.

Een twintigtal willekeurig gekozen Oosterzelenaren vormden 10 duo’s, het podium van GC De Kluize werd een veilige haven voor een deugddoende blind date, een gesprek over koetjes en kalfjes, over ‘leven onder corona gesternte’, over de kleine dingen des levens …

Samen ruim 100 minuten kijkplezier, met de spreekwoordelijke lach en een traan, maar bovenal een ode aan de veerkracht van de Oosterzelenaar en de mens in het algemeen. Mooie verhalen over het leven van alledag, intieme ontboezemingen soms, vaak ook grappig.

Met ‘de koers’ als metafoor voor het leven werd, in het verlengde van dit project, een blind date met twee in het wielrennen gepokt en gemazelde Oosterzelenaren. Over het leven in de koers, over met je neus in de wind rijden, overgeleverd aan, of veilig genesteld in de buik van het peloton, … Omdat niemand het zo schoon en doorleefd vertelt zoals zij.

Portrettenreeks
Leen & Wilfried
Bea & Chris
Paulien & Wout
Nathalie & Marc
Ineke & Luc
Ingrid & Hans
Ellen & Ellen
Rudy & Tim
Rudy & Koen
Sophie & Philippe
Barbara & Lut