Human Interest

Koen Aerts

Kinderen van het verzet. Bevrijding, collaboratie en repressie

23 april 2021, 20:00
theaterzaal De Kluize, Sportstraat 3, Oosterzele
Geannuleerd
Ticketprijzen

€ 8,00 standaard
€ 7,00 60+, EDC, andersval.
€ 6,00 -26, klein abo
€ 5,00 groot abo
€ 4,00 abo XL

Kinderen van het verzet. Bevrijding, collaboratie en repressie

Prof. Koen Aerts (°1983) verdedigde zijn doctoraatsonderzoek in 2011 aan Universiteit Gent en publiceerde het onder de titel 'Repressie zonder maat of einde? De juridische re-integratie van collaborateurs in de Belgische staat na de Tweede Wereldoorlog' bij Academia Press in 2014. Hij was hoofdredacteur van 'Was opa een nazi? / Papy était-il un nazi' (Lannoo, 2017) en nam het initiatief voor www.belgiumwwii.be, de door het CegeSoma-Rijksarchief gerealiseerde referentiesite over de Tweede Wereldoorlog.
Het onderzoek voor zijn boek 'Kinderen van de repressie' (Polis, 2018) lag aan de basis voor de spraakmakende Canvas-docureeks ‘Kinderen van de collaboratie’ (2017). Nadien werkte hij als wetenschappelijk consulent mee aan de vervolgreeks ‘Kinderen van het verzet’ (2019) en de Franstalige RTBF-docureeks ‘Enfants de la collaboration’ (2020).

Het verleden van de jaren veertig leidt ook nu nog tot hevige beroering. Welke plaats krijgen bevrijding, collaboratie en repressie in het collectief geheugen? Wat vertelt de wetenschap over deze thema’s. Hoe gaan we om met een onverwerkt familieverleden waar een sociaal brandmerk op rust? Hoe integreren we dit stuk moeilijk verteerbare, psychologische erfenis in ons eigen levensverhaal? Deze vragen komen aan bod vanuit het perspectief van de kinderen van de collaboratie.

Koen Aerts brengt het spanningsveld tussen beeldvorming en onderzoek in kaart.